Bliv en bedre fotograf med et snuptag

fotograf guideEn fotograf skal på et splitsekund kunne fange hele verden i sit kamera. Han eller hun skal have et veludviklet blik for både detaljer og stemninger. Gode fotos fortæller mere, end det betragter lige kan se med det blotte øje. Lyder det abstrakt? Her følger konkrete tips til at blive en bedre fotograf i en fart. Udstyret skal selvfølgelig være i orden, alt efter behovet, skal det kunne det man kræver. Dyrt grej som de professionelle er ikke nødvendigt. I dag kan man få meget glimrende elektronik for pengene og den slags koster ikke nær så meget som i gamle dage, men der er absolut ingen grund til at forkøbe sig. Godt udstyr anskaffes hos professionelle sælgere, der kan rådgive og vejlede på en kompetent måde og ikke bare forsøger, at sælge for at sælge. Med godt ”værktøj” kommer man langt, lige meget hvad det drejer sig om. Øvelse gør mester, ja, det ved vi vist alle. Vil man være professionel fodboldspiller, ja så skal der trænes hver dag. Tag derfor billeder så tit lejligheden byder sig, vent ikke på specielle begivenheder, men træn dit blik og din teknik, ved at hive kameraet frem og stille skarpt på hverdagens magi og de små detaljer, der synes ubetydelige. Er familien træt af at lægge ansigt til portrætter, så spørg i omgangskredsen eller på jobbet. Mange bliver både glade og smigrede, hvis man spørger dem pænt om lov til at tage et billede. Den slags træning giver hurtigt pote.

Bliv en bedre fotograf med lidt tålmodighed

Tager man udgangspunkt i ovenstående tips og ellers giver sig tid, så vil man helt sikkert blive en bedre fotograf. Slutresultaterne af din indsats er du selv herre over, selv de dyreste og bedste kameraer tager kun gode billeder, hvis fotografen er god. Grundlæggende handler det om dine evner til at se verden igennem kameraet og udsøge de fine motiver i det sekund de opstår. At fange hele Verden i et knips, lyder umuligt, men det drejer sig faktisk bare om, at få så meget stemning med på billedet som muligt uden at kompositionen vælter. Et godt eksempel kunne være bryllupsfotografiet, hvor det gælder om at have et blik på det perfekte moment, det opstår typisk, når folk ikke ved at de bliver fotograferet og derfor slapper helt af. Opstillede billeder kan godt blive lidt kedelige og stive, hvorimod snapshots sagtens kan ende med at blive fantastiske. Fyr derfor løs, – der kan altid sorteres og kasseres bagefter, hjemme ved computeren. Vær åben og tænk lidt skævt, både i vinkler og valg af motiv. Husk altid, at ikke alle bryder sig om at have et kamera foran sig, så forsøg at være diskret og hurtig imens du arbejder.

Bliv en bedre ved at møde ligesindede

Opsøg evt. en lokal fotoklub eller sørg i det hele taget for at mødes med folk, der deler din interesse i fotograf og også gerne vil udvikle sig i. I kan hjælpe og inspirere hinanden ved at mødes jævnligt og vise fotos frem for hinanden og give konstruktiv kritik. Det er også sjovt og lærerigt, at tage flere fotografer afsted på tur sammen til et smukt naturområde, en begivenhed eller andet. På den måde får man muligheden for at se tingene med andres øjne og i deres perspektiv og selv blive bedre til at udsøge gode og anderledes motiver. Sådan en udflugt kan virkelig være en øjenåbner og tilføre en ny gnist til kreativiteten. I ser det det samme, men oplever det alligevel på helt forskellige måder. Rigtig god fornøjelse med fremtidens fotos!